Kvaliteta
od 1904.Prirodno
gorivo.

Ako postoji nešto što je osobito obilježilo povijest kocaka za potpalu UNION®, onda je to vrijeme. Naime, ovu marku s tradicijom ne odlikuje samo vrijeme koje će vam kocke za potpalu pružiti pred kaminom. A za svaku tradiciju potrebno je vrijeme.

Najbolje je da zapalite ugodnu vatru u kaminu, stavite nekoliko kocaka za potpalu UNION® i opušteno se zavalite u naslonjač. Naime, ova je priča počela prije mnogo vremena.

Prije 20 milijuna godinaMoć prirode biljnog, organskog (mineralnog) podrijetla.


Rajnski revir smeđeg ugljena, gdje se već dugo proizvode kocke za potpalu UNION®, prije 20 milijuna godina izgledao je posve drugačije. Klima je bila suptropska i vlažna, a područje močvarno i pokriveno gustom šumom. Na području gdje se danas nalazi Kölnska katedrala u ono su vrijeme vladali drugi teškaši poput mastodonata i mamutovaca.

Otprilike u to vrijeme započeo je proces koji se neprestano ponavljao i doveo do nastanka smeđega ugljena. Biljke i drveća su venula, mikroorganizmi u močvarama i močvarnim vodama razgradili su ih i pretvorili ih u treset te su se ona tijekom stoljeća nataložila u sloj visine nekoliko stotina metara. Ti su se slojevi natopili vodom, prekriveni su pijeskom, šljunkom i kamenjem i na njima su ponovno izrasle biljke. A zatim je cijeli proces iznova počeo.


Pod tlakom iz treseta nastaje smeđi ugljen.


Ti slojevi sedimenta i nova zemljana masa, koji su tijekom milijuna godina nastali pod utjecajem pomicanja tektonskih ploča, poplava i klimatskih promjena, toliko su snažno pritiskali slojeve treseta da su se oni zgusnuli u smeđi ugljen.


Kocke za potpalu koncentrirana su sunčeva energija.


Tvar koja smeđi ugljen čini tako učinkovitim izvorom energije jest ugljik, koji je izrazito važan za čitav ekosustav. Naime, budući da je smeđi ugljen nastao od ostataka biljaka, u kockama za potpalu pohranjen je i ugljik nastao fotosintezom biljaka. U konačnici možemo reći da je u smeđem ugljenu sadržana sunčeva energija stara nekoliko milijuna godina, a samim time ona je sadržana i u kockama za potpalu UNION®, što ih čini vrijednim izvorom energije.

1790


Dok su kocke za potpalu još bile ručno proizvedeni prešani komadići smeđega ugljena.

Još krajem srednjeg vijeka u gorju Ville između Bonna i Kölna proizvodio se smeđi ugljen. Govorilo se o „iskapanju treseta” jer je ta zapaljiva zemlja sadržavala vidljive ostatke drva i biljaka. Prvi konkretni podaci o tome da se iskapanje treseta s vremenom razvilo u obrt potječu iz 1790. godine. Ljude koji su sušeni smeđi ugljen miješali s ilovačom i vodom te ga u velikim posudama nalik teglama za cvijeće sušili na zraku i time pretvarali u zapaljive „grumene” nazivalo se pekačima prešanih komadića smeđega ugljena.

1. ožujka 1877U Rajnskom reviru smeđeg ugljena proizvedena je prva kocka za potpalu.


Tadašnje društvo „Actiengesellschaft Brühl-Godesberger Verein für Braunkohlenverwerthung” (Dioničko društvo Udruga Brühl-Godesberger za eksploataciju ugljena) prvo je pustilo u pogon dvije preše za kocke za potpalu Exter – nazvane po izumitelju i nositelju patenta preše za treset – i proizvelo 1877. godine prvu kocku za potpalu vatre u kaminu. Time je udaren kamen temeljac za razvoj industrije koja sve do danas ima velik utjecaj na regionalno gospodarstvo.

1900


Osniva se tvrtka UNION®.

U Rajnskom reviru smeđega ugljena s vremenom su osnovane brojne tvrtke. Brojne rudničke jame kao što su Donatus, Fortuna ili Rheingold i danas mnogima predstavljaju značajna imena u rudarstvu. Tehnički napredak bagera za iskapanje i preša za kocke za potpalu kao i rastuća lokalna potražnja s vremenom su proizvodnju kocaka za potpalu pretvorili ekonomski isplativ posao.

1. travnja 1904Svi rudnici proizvode kocke za potpalu UNION
®.

Bilo je potrebno još nekoliko godina da se svi rudnici iz Revira priključe novoj tvrtki. Godine 1904. konačno je došlo do toga. Svaka tvrtka iz Rajnskog revira smeđeg ugljena od tog je trenutka proizvodila kocke za potpalu UNION®. Dugovječnost ove marke s tradicijom, koja se i danas ubraja među najcjenjenija sredstva za potpalu dugotrajne vatre u kaminu, pokazuje da je to bila prava odluka.

Potražnja je rasla razmjerno napredovanju izgradnje željezničkih pruga na lijevoj obali Rajne. Povećanje transportnih kapaciteta, nova mogućnost masovnog transporta i zalihe smeđega ugljena pretežito ocijenjene kao neiscrpne doprinijeli su tome da se novi proizvod etablirao kao povoljnija alternativa kamenom ugljenu.

1945Kocka za potpalu UNION® kao sredstvo plaćanja i izvor topline.

Samo se starija generacija sjeća oštre poslijeratne zime. Mala drvena prikolica puna kocaka za potpalu tada je jamčila toplinu. Osim toga, ručno proizvedene prešane komadiće smeđeg ugljena na crnom se tržištu moglo razmjenjivati za namirnice.

Od 2000.


Kvaliteta i tradicija neizostavni su sastavni dijelovi kocaka za potpalu UNION
®.

„Tradicija je očuvani napredak, napredak je neprekinuta tradicija.” – citat Carla Friedricha von Weizsäckera, preminulog 28.04.2007.


Mnogo se toga promijenilo.

Jedno ipak nije: kvaliteta. Krajolik i Revir s vremenom su se veoma promijenili. Ogromni bageri žličari s vremenom su preuzeli naporan posao koji se prije morao obavljati ručno. No unatoč tome kocke za potpalu UNION® i dalje se proizvode gotovo jednako kao i nekad.


Kocke za potpalu UNION® i dalje se proizvode na tradicionalan način.

Proizvodnja, poznata i kao oplemenjivanje, nije se promijenila od 1904. godine. Naravno, strojevima se s vremenom počelo upravljati elektroničkim putem. No princip je pri tome ostao isti: ugljen se lomi i melje u fini prah. Zatim se u ugljen suši kako bi ispario visok udio vode.
Pod tlakom do 1000 bara i bez dodatnih vezivnih sredstava osušeni ugljen nakon toga se s pomoću takozvanih preša sa šipkastim okvirom preša u karakteristični oblik. Pečat za prešu osigurava da se s prednje strane kocke za potpalu vidi klasični logotip tvrtke UNION® u pozitivu te sa stražnje strane u negativu.


Povratak prirodi

Mnogi rudnici Rajnskog revira smeđega ugljena iz kojih je izvađen ugljen danas su ponovno lijepi dijelovi prirode. Pošumljeni su ili prenamijenjeni u umjetna jezera poput jezera Donatussee. Time se ovdje zatvara krug – povratak prirodi.

Za sve je potrebno nešto vremena. Vremena koje ćete si zahvaljujući kockama za potpalu UNION® moći priuštiti u ugodnoj atmosferi pred kaminom.